ابزار تراش طاها

پشتیبانی 9 الی 21

41 88 566 0993

فهرست مطالب

تاریخچه کولیس

کولیس از نظر تاریخی اولین بار در فرانسه و توسط فردی به نام پیر ورنیه ساخته شده است. در سال 1363 میلادی این محقق موفق به اختراع ابزاری شد که می توانست اختلاف بین دو جسم را اندازه گیری کند.بشر از زمان های گذشته از کولیس ها یا ادوات اندازه گیری مشابه برای اندازه گیری استفاده می کرد.سابقه کولیس به قرن ششم پیش از  میلاد مسیح برمیگردد که بقایای آن در یک کشتی شکسته در سواحل ایتالیا یافت شد.این کولیس وسیله ای چوبی بود که با استفاده از بدنه ای ثابت و قسمتی متحرک عمل میکرد.یونانی ها و رومی ها یکی از اولین کسانی بودند که از این وسیله استفاده می کردند. بعدها در قرن نهم پس از میلادمسیح یکی از دقیق ترین کولیس ها در چین طراحی شد که می توانست تا یک دهم اینچ را اندازه گیری کند.کولیس های مدرن را پیر ورنیه اختراع کرد که به احترام نامش این وسیله تا سال ها و حتی امروزه به کولیس ورنیه شهرت دارد. کولیس طوری طراحی شده که بتواند میزان اندازه گیری شده را بر روی یک اشل ساده بخواند. نوک های کولیس طوری طراحی می شوند که بتوانند با طرفین یک شی جفت و جور شوند تا بتوان فاصله موجود را اندازه گرفت. سپس کولیس رها می شود و فاصله  بین 2 طرف یا دو نوک با استفاده از ابزارهای اندازه گیری خوانده می شود. کولیس ها در گذشته بر اساس یک خط کش عمل می کردند اما امروزه کولیس ها به صورت دیجیتال طراحی می شوند که عمل خواندن به صورت خودکار صورت می گیرد و نتیجه نهایی به صورت مقدار عددی در نمایشگر نشان داده می شود. این کولیس ها بر خلاف نمونه های غیر دیجیتال قدیمی از یک رمزگذارنده خطی استفاده می کنند.برخی کولیس های دیجیتال کولیس های دیجیتال می توانندبین سانتی متر، میلیمتر و اینچ سوئیچ کنند. آنها همچنین امکان اندازه گیری های دیفرانسیلی بسیار کوچک را دارند.امروزه در هر کارگاه یا آزمایشگاه متعارف از کولیس های دیجیتال استفاده می شود.

کولیس چیست؟

کولیس (Caliper) یک ابزار نسبتا کوچک مهندسی است که برای اندازه گیری قطر و طول داخلی، قطر و طول خارجی و همچنین عمق قطعات به صورت دقیق مورد استفاده قرار می گیرد. کولیس کاربرد های فراوانی در علوم مهندسی و پزشکی دارد و به همین علت عموما از جنس فولاد ضد زنگ ساخته می شوند تا ضمن داشتن استحکام مناسب، توانایی بکارگیری در شرایط مختلف آب و هوایی را داشته باشند.  دقت اندازه گیری کولیس های مدرن به صدم میلیمتر (mm 0.01) یا ده هزارم اینچ (0.0005in) می رسد و برای دستیابی به دقت بالاتر باید از میکرو متر یا ریز سنج استفاده کرد.  طول قابل اندازه گیری با کولیس نهایتا 1 متر است. اکثر مدل ها دارای طول 15،20،30،50،60 و 100 سانتیمتری هستند.

اجزاء اصلی تشکیل دهنده کولیس

  1. دهانه خارجی برای اندازه گیری ضخامت و قطر خارجی اجسام
  2. دهانه داخلی برای اندازه گیری حفره ها، قطر داخلی اجسام
  3. عمق سنج برای اندازه گیری ارتفاع و عمق سوراخ ها
  4. مقیاس اصلی با قابلیت اندازه گیری با دقت 1 میلیمتر
  5. مقیاس اصلی با قابلیت اندازه گیری بر حسب اینچ
  6. مقیاس ورنیه با قابلیت اندازه گیری تا مقدار 0.1 میلیمتر
  7. مقیاس ورنیه با قابلیت اندازه گیری بر حسب کسری از اینچ
  8. گیره برای جلوگیری از حرکت قسمت متحرک یا آسان کردن حرکت آن
اجزاء کولیس

انواع کولیس

  • داخلی(Inside calipers): از این مدل کولیس ها به منظور اندازه گیری ابعاد داخلی اشیا، استفاده شده و بسته به شکل، از شاخک های کوتاه برای این کار استفاده می شود.
  • خارجی(Outside calipers): از این دسته، به منظور اندازه گیری ابعاد خارجی، استفاده می شود زیرا این وسیله دقت بسیار بالایی دارد؛ برای مثال به منظور اندازه گیری ابعاد بزرگ مثل قطر یک لوله بزرگ، گزینه مناسبی می باشد. شاخک های بلند برای اینکار مناسب می باشند.
  • دیجیتال: این مدل، جدید ترین فناوری به کار رفته در ساخت کولیس است. نوع دیجیتال شبیه به نوع عقربه‌ای می باشد اما تفاوت آن ها در داشتن یک صفحه نمایشگر به جای عقربه می باشد که طول، در واحد های مختلفی مثل متر، اینچ، فوت و … بر روی آن نمایش داده می شود. حداقل دقت این محصول، در حد یک صدم میلی ‌متر است و اصولا از سایر انواع کولیس دقیق ‌تر می باشند. این محصول، دارای یک دکمه صفر می باشد که در هر نقطه‌ ای می‌توان عدد نمایشگر را صفر کرد. بعضی از کولیس‌ های دیجیتال به کامپیوتر هم وصل می‌شوند تا اطلاعات را مستقیم به یک فایل اکسل منتقل کنند.
  • عقربه‌ای یا ساعتی: کولیس های عقربه ای قادرند که بین ۱۵ سانتی متر تا ۳۰ سانتی متر را با دقتی فوق العاده بالا (بین دو صدم میلی‌متر تا یک هزارم میلی‌متر) اندازه گیری نمایند. تنها تفاوت این مدل از کولیس ها با کولیس های ورنیر که بسیار شبیه هم هستند، در نمایش طول، به وسیله یک عقربه به جای درجه بندی خطی می باشد.
  • ساده یا ورنیه: کولیس ورنیر، شناخته شده ترین نوع کولیس ها می باشد که علت نامگذاری آن، مخترع این کولیس، یعنی ریاضی دانی به نام  ورنیر می باشد. ورنیر، مبدع مقیاس ورنیر بود که این مقیاس در این کولیس ها نیز به کار گرفته می شود. این کولیس که در بسیاری از کارگاه ‌ها و آزمایشگاه‌ ها کاربرد دارد، به منظور اندازه‌گیری قطر داخلی، خارجی، عمق و گام اجسام، استفاده شده و دهانه ‌های آن به آسانی ثابت می ‌مانند.
  • فنردار: در حال حاضر استفاده از انواع فنر دار، روش رایج و متدوالی نمی باشد اما آشنایی و داشتن توانایی استفاده از آن در برخی از کار ها بسیار سودمند خواهد بود. نوع فنر دار، مانند کولیس پرگاری می باشد اما برای ایجاد خط از آن استفاده نمی شود؛ درواقع با این محصول، امکان اندازه‌گیری بین ۷ سانتی‌متر تا ۳۰ سانتی‌متر وجود دارد اما برای انجام این امر، باید از یک خط کش دیگر، استفاده کرد زیرا خود کولیس درجه بندی ندارد.
  • جنی یا پرگاری: از این مدل کولیس ها، به منظور مقایسه فواصل یا خط انداختن و مشخص نمودن قسمتی از فلزات یا چوب برای برش استفاده شده و برای اندازه گیری کاربردی ندارد.
 

کاربرد کولیس چیست؟

از ابزار های اندازه گیری برای سنجیدن میزان فاصله ها استفاده می شود که دارای مدل ها و انواع متفاوتی هستند و با توجه به اینکه موضوع بحث ما کولیس است باید به چگونگی استفاده و نحوه سنجیدن طول، قطر و عمق اشیا از جمله لوله و مهره ها اشاره کنیم. در تعریف اینکه کاربرد کولیس چیست باید بگوییم که از این ابزار مهم جهت اندازه گیری قطعات در مشاغلی مانند تراش کاری،نجاری، مهندسی و … استفاده می شود.

نحوه اندازه گیری و خواندن کولیس ها

نحوه اندازه گیری و خواندن مهمترین کاری است که در هنگام استفاده از کولیس ها با آن سرکار داریم و از آنجایی که کولیس ها دارای شکل های عقربه ای، دیجیتال و ساده هستند، در دو مدل اولیه خواندن فاصله بدست آمده بسیار ساده و راحت است و روی صفحه نمایش داده می شود. آموزش نحوه خواندن و اندازه گیری در کولیس برای این است که استفاده از این ابزار را بهتر یاد بگیریم و در نهایت شناخت بیشتری از اینکه کولیس چیست بدست آوریم.

منظور ما در این قسمت این است که چگونه با کمک کولیس ساده که اصطلاحا به آن مکانیکی گفته می شود کار اندازه گیری و نحوه خواندن را انجام دهیم. در قدم اول با کمک فک ها میزان فاصله را مشخص می کنیم که در این مرحله یک عدد روی خط کش ثابت و یک عدد روی ورینیه که متحرک است، مشخص می شود. عدد نمایش داده شده در اکثر مواقع به صورت اعشار است که در این مرحله باید ببنیم که ورنیه و خط کش ثابت روی کدام یک از اعداد منطبق هستند و عدد متقارن روی خط کش ثابت و ورنیه را به عنوان میزان اندازه بدست آمده یادداشت می کنیم.

برای مثال در نظر بگیرید که قطر بیرونی یک شی ء را اندازه گیری کرده اید و عدد روی خط کش اصلی ۱۲ میلی متر است و عدد روی ورنیه بین ۱۲ و ۱۳ میلی متر را نشان می دهد .در اینجا می بایست روی ورنیه و خط کش اصلی را ببنیم که کدام یک از اعداد روی هم منطبق هستند تا عدد به دست آمده را میزان اندازه اصلی در نظر بگیریم.

خطای صفر در کولیس چیست؟

اگر در حالت بسته بدن شاخک های کولیس اعداد صفر با هم منطبق نباشند در این حالت خطای صفر وجود دارد یعنی اینکه خط کش اصلی و خط کش ورنیه در اعداد صفر یکسان نباشند. خطای صفر در دو حالت ممکن است رخ دهد، اول اینکه صفر نمایش داده شده روی ورنیه سمت راست خط کش اصلی باشد که گفته می شود خطای صفر مثبت رخ داده و در حالت دوم اگر صفر روی خط کش ورنیه سمت چپ صفر خط کش اصلی نمایش داده شود که خطای منفی صفر به وجود آمده است.

تبدیل مقیاس اینچ به میلی متر و بر عکس آن

برخی از کولیس ها تنها یک قابلیت را دارند یعنی اینکه یا به صورت اینچ و یا میلی متر اندازه گیری می کنند که نیاز است تبدیل صورت گیرد و برای اینکه هر دو مقایس را در اختیار داشته باشیم باید تبدیل مقیاس را انجام دهیم و برای این کار از فرمول هایی استفاده کنیم که مناسب برای تبدیل مقیاس هستند. در زیر به فرمول هایی که با کمک آنها می توان تبدیل ر انجام داد با ذکر مثال معرفی می کنیم.

۱ اینچ برابر  است با ۲۵.۴*۱ میلی متر

۱ میلی متر برابر است با ۱/۲۵.۴ اینچ

برای مثال در نظر بگیرید که میزان اندازه ای که مشخص شده است ۲ اینچ و یا ۲۰ میلی متر و ما می خواهیم این اعداد را به مقایس های دیگر تبدیل کنیم که در زیر برای هر کدام مثال زده ایم.

۲ اینچ برابر است با ۲۵.۴*۲  معادل ۵۰.۸ میلی متر

۲۰ میلی متر برابر است با ۲۰/۲۵.۴ معادل ۷۸۷۴۰۲/۰ اینچ

روش نگهداری از کولیس

کولیس نیز مانند دیگر ابزار ها نیاز به نگهداری صحیح و اصولی دارد تا از آن بتوانیم به مدت زمان زیادی استفاده کنیم. برای اینکه کولیس ها دارای طول عمر بیشتر باشند نیاز است که روش های نگهداری از کولیس را به بهترین شکل رعایت کنیم که در ادامه این بخش به این موارد مهم و اصولی در این خصوص اشاره می کنیم.

  • کولیس را در جای مناسب قرار دهیم
  • از پرتاب کردن آن خودراری کنیم
  • به عنوان ابزار جایگزین اندازه گیری از آن استفاده نکنیم (برای مثال از آن به جای آچار استفاده نشود).

نکات مهم در خرید کولیس

با پاسخ به سوال کولیس چیست حال شما اگر به دنبال خرید این ابزار هستید، باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید. مواردی که می توانند بر روی قیمت و کیفیت یک کولیس تأثیر بگذارند، برند سازنده و همچنین میزان دقت آن هستند. جنس آلیاژ و مواد به کار رفته به همراه ابعاد و نوع اندازه گیری نیز از مواردی هستند که می توانند قیمت یک کولیس را کم یا زیاد کنند.

توجه کنید که فاکتورهایی همچون تک کاربره بودن یا نوع کولیس نیز بر روی قیمت آن تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، کولیس هایی که دقت زیادی دارند و از بدنه فلزی ضد زنگ با ضریب خطای بسیار کم ساخته شده اند، قیمت بیشتری دارند.

به عنوان مثال، قیمت مدل دیجیتالی از قیمت مدل عقربه ای و ساده بیشتر است. هم چنین نوع عقربه ای قیمت بیشتری نسبت به مدل ساده یا ورنیه دارد. گارانتی و خدمات پس از فروش ابزار نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

بهترین برندهای کولیس در بازار ایران

این قسمت از مقاله کولیس چیست به صورت مختصر به چند برند مشهور در حوزه تولید کولیس می پردازیم تا بتوانید در هنگام خرید انتخاب مناسبی داشته باشید:

  • کولیس لینکز: کولیس های شرکت لینکز به صورت کامل از استیل ضد زنگ ساخته شده اند و کیفیت فوق العاده ای دارند. این برند سالهاست در زمینه ساخت کولیس فعالیت می کند. شرکت لینکز توانسته است لیست بلندی از این محصولات را روانه بازار کند.
  • کولیس میتوتویو: یکی دیگر از برندهای محبوب کولیس، میتوتویو است. این برند با دقت بسیار بالا برای استفاده های صنعتی و حرفه ای ساخته شده است و می توانید از آن در محیط های مختلف استفاده کنید.
  • کولیس اینسایز: اگر به دنبال خرید کولیس دیجیتال هستید، می توانید از برند اینسایز استفاده کنید. این شرکت که در چین فعالیت دارد، از سال ۱۹۹۵ شروع به تولید لوازم صنعتی نموده است و تاکنون به عنوان یکی از برندهای مهم در حوزه تولید کولیس به شمار می رود.

از دیگر شرکت های تولیدکننده این دستگاه می توان به کولیس آکاد، رونیکس، گوانگلو، ویگور و … اشاره کرد. کاربران می توانند سؤالات خود را در رابطه با مقاله کولیس چیست در زیر این مقاله درج نمایند.

کلام آخر

ابزار های زیادی تولید و ساخته می شوند که کارهای اندازه گیری را می توانیم با کمک آنها انجام دهیم در این بین کولیس ها برای انداز گیری قطر، عمق و شعاع اشیاء و قطعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. کولیس ها دارای انواع مختلفی هستند که ما در این مقاله به معرفی انواع آن پرداختیم و نحوه کار کردن با این ابزار دستی را شرح دادیم.

پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این ابزار و کسب مشاوره های رایگان با همکاران ما در تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات در زیر همین مطلب نیز مطرح کنید. (سوالات و نظرات شما به سرعت منتشر می شوند)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توجه توجه

به علت نوسانات قیمت در بازار لطفا قبل از خرید، کالای مورد نظر خود را استعلام بگیرید، در غیر اینصورت در صورت مغایرت با شما تماس گرفته خواهد شد. لازم به ذکر است در صورت درخواست مرجوع شدن سفارش 10 درصد از مبلغ کل کسر می گردد.