ابزار تراش طاها

پشتیبانی 9 الی 21

41 88 566 0993

برقو چیست؟

برقو به ابزاری گفته می شود که برای پرداخت کاری و گرد یا دقیق کردن اندازه سوراخ هایی که مته ایجاد کرده به کار می رود. چرا که سوراخ هایی که مته ایجاد می کند صاف و یک دست نیست از این رو باید یک سری کارهای دیگر انجام شود تا سوراخ ها اندازه مشخص و منظمی داشته باشند؛ به این فرآیند برقوکاری گفته می شود. جنس برقو به صورت کلی از فولاد است و لبه های آن آبکاری می شوند.

برقو کاری چیست؟

در بسیاری از مواقع شاهد این هستیم که افراد با استفاده از مته بر روی یک سطح سوراخ ایجاد می کنند اما مطمئناً سوراخ ها منظم و دقیق نیستند در نتیجه در این بخش از کار باید از ابزارهایی برای برقو کاری استفاده کنند، شاید برای شما سوال پیش بیاید که برقو کاری چیست و چه کاربردی دارد؟ برقو کاری(Reaming) به فرایندی گفته می شود که با استفاده از ابزارهای ماشینی یا دستی سوراخ های منظم و دقیق بر روی سطح ایجاد می شود، البته در بسیاری از مواقع برای این کار از دریل هم استفاده می‌کنند.

عملیات استفاده از برقو کاری برای این است که در بسیاری از مواقع سوراخ های ایجاد شده توسط مته صاف و یک دست نیستند و اگر قرار باشد سوراخ ها از تلرانس مشخصی برخوردار باشد باید از ابزارهای برقو کاری استفاده شود. یکی از نکات بسیار مهم که باید از آن مطلع شوید این است که بسیاری از عملیات ها در انتها به برقو کاری منتهی می‌شود تا کار دارایکیفیت مطلوبی باشد.

برقو

فهرست مطالب

برقوها از نظر کاربرد، به دو نوع دستی و ماشینی تقسیم می شوند.

برقوی دستی:برقوهای دستی برای برقوکاری با دست کاربرد دارند. انتهای دنباله این مدل برقو به صورت چهار پهلو طراحی شده تا درون دسته‌های مخصوصی مانند دسته قلاویز قرار گیرد. البته دسته قلاویز طبق اندازه برقو ساخته می‌شود. سر برقو نیز حالت مخروطی دارد تا به راحتی درون سوراخ هدایت شود و برقوکاری با کنترل بهتری انجام گیرد. برقوی دستی در برقوکاری‌هایی که دقت بالا نیاز دارند نیز استفاده می‌شود.

برقو دستی

انواع برقو

برقو ماشینی

برقو ماشینی: برقوهای ماشینی برای کارهای تولیدی جهت پرداخت‌کاری و خشن‌کاری روی ماشین مته یا ماشین تراش کاربرد دارند. این مدل برقو انواع مختلفی دارد که شامل برقوهای خشن کاری ماشینی، برقوهای ماشینی مارپیچی و برقوهای پرداخت کاری هستند.شایان ذکر است بدانید که از دستگاه‌های برقو ماشینی بیشتر در صنعت استفاده می شود چون دارای سرعت بالاتر و دقت قابل قبولی نسبت به برقو دستی هستند، در نتیجه برقو کاری در تیراژ بالا توسط این دستگاه روند مثبتی را طی خواهد کرد.

در کل تفاوت های برقو ماشینی و دستی به طور خلاصه عبارتند از:

  • لبه های برش در ماشینی به صورت (Helix) مارپیچه.
  • میزان زاویه chamfer در ماشینی نسبت به دستی بیشتره.
  • (Shank) در برقو ماشینی به صورت مخروطی و یا استوانه ای شکله ، همچنین مخروط سر این نوع برقوها کوتاه تر از دستیه و زاویه شون هم بیشتره.
  • همچنین قسمت سر استوانه ای لبه های برنده که وظیفه هدایت برقو رو به عهده داره ، دارای طول کمتریه.

تفاوت برقو ماشینی و دستی

برقو از لحاظ شیاره ها به سه نوع مارپیچ، مستقیم و قابل تنظیم تقسیم می شود.

برقو مستقیم یا Straight

در این نوع لبه های شیار موازی محور برقو قرار گرفتن که موجب میشن تا براده ها در امتداد شیارها جریان پیدا کنن

برقو مارپیچ یا Helix

نوع Right hand spiral reamers

این مدل نوعی از مارپیچه که تمایل به بیرون کشیدن براده داره و بیشترین کاربردش برای سوراخ های کور هست به همین خاطر هرگز نباید از Right hand style بر روی برقوهای مخروطی استفاده کرد چون باعث شکستن اونها میشه.

Angle of Helix: زاویه شیارهای این مدل معمولا حدود 5 الی 10 درجه هست.            Chamfer angle: زاویه این مدل 45 درجه است.

نوع Left hand spiral reamers

این مدل مارپیچ هم تمایل داره که براده رو جلوتر از ابزار و به سمت پایین از سوراخ خارج کند ، این امر احتمال آسیب به قطعه کار و ابزار را کاهش میده.

نوع Left hand style

این نوع هم برای استفاده در ابزارهای مخروطی مناسبه، پس مشخصه که برای سوراخ های کور مناسب نیست چرا که تراشه ها به سمت پائین هدایت میشن و ابزار رو برای رسیدن به عمق برش محدود میکنن ، همینطور این مدل کیفیت بهتری رو هم ارائه میکنه.

برقو قابل تنظیم

برقوهای قابل تنظیم، مدل دیگری از برقوها هستند که متشابه برقو متغیر می‌باشند، اندازه این برقوها می‌تواند با لغزاندن و با حرکت دادن تیغه‌ها به سمت خارج و داخل محور تغییر می‌کند. از طرفی تیغه‌های این برقو قابل تنظیم، هم پس از استفاده کند می‌شوند و باید آن‌ها را تعویض کرد

برقو قابل تنظیم
  • نوع مارپیچی براده برداری بهتر و ملایم تری انجام میده و کمتر قلاب میکنه.
  • نوع ثابت به اندازه دقیق و استاندارد وجود داره.
  • برقوهای تنظیم پذیر به خاطر تغییر سایزشون باید با دقت زیاد بکار بره و حتما قبل از انجام عملیات ، قطر تیغه ها رو به وسیله میکرومتر اندازه گرفته بشه.

جنس برقو

معمولا اکثر لوازم و ابزار صنعتی با توجه به کارایی که دارند، از جنس‌های مختلف ساخته می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود تا فرد ابزار را با توجه به کاربرد مد نظر خود انتخاب و خریداری کنند و از ابزار تهیه شده نهایت استفاده را ببرد. این موضوع در مورد برقو نیز صدق می‌کند. در واقع با توجه به جنس قطعه کار از برقو متناسب با آن استفاده می‌شود.

HSS

برقوهایی که از این جنس هستند بیشتر برای قطعه کارهای ضعیف مانند چوب، پلاستیک، آهن و نظیر آن کاربرد دارند.

HSSE

این نوع برقو نیز به دلیل اینکه آلیاژ مقاومی در آن به‌کار رفته طول عمر بالایی نسبت به جنس HSS دارد و برای آهن‌آلات سخت‌کاری شده و فولاد استفاده می‌شوند.

سرالماس

برقوهایی که از این جنس هستند روی فولاد و استیل کاربرد دارند.

الماس

برقوی الماس و برقوی سرالماس از لحاظ کارایی تفاوت چندانی با هم ندارند.

PCD

این نوع برقو با دور بالا کار می‌کند و معمولا به‌صورت سفارشی ساخته می‌شود. برقوی PCD برای هر نوع قطعه کاری استفاده می‌شود که یک مزیت و مشخصه بارز است.

اجزاء برقو

برقوها  از سه قسمت اصلی تشکیل شدن:  بدنه ، دم ، لبه‌های برنده

1- بدنه

بدنه اصلی در واقع دم برقو را به لبه های برنده متصل میکنه

2- دم

همونطور که در تصاویر بالا دیدید انتهای ابزار دستی چهارپهلو ست و در ماشینی نیز شکل دیگه ای داره که در تصویر تفاوت هاش مشخص شده.

3- لبه های برنده

همونطور که در تصویر زیر میبینید لبه های برنده کاملا واضح هستند. تعداد لبه های برش cutting edges وابسته به میزان قطر برقو هست و می تونن حداقل 3 عدد برای قطر های کوچک تا 10 الی 12عدد برای قطرهای بزرگ تر باشن، و به ندرت تعداد لبه های برش از قطر ابزار تجاوز میکنن.

نحوه برقو کاری

اولین و مهمترین نکته در انجام این کار به روش دستی آن است که سوراخ ایجاد شده روی قطعه کار کاملا متناسب با مشخصات برقو باشد. در واقع این قطر برقو است که قطر سوراخ را تعیین می‌کند؛ همچنین چرخش برقو برای براده‌برداری باید در جهت لبه برنده باشد. این موارد نکاتی هستند که برای برقوکاری با استفاده از هر نوع برقویی باید مد نظر قرار بگیرند.

مراحل انجام کار با استفاده از برقوی دستی

  1. در مرحله اول قطعه کار بر اساس نقشه، خط کشی و سنبه نشان کاری می‌شود تا عملیات سوراخکاری آغاز گردد.
  2. سپس قطعه کار را گیره‌بندی می‌کنیم تا حرکت نکند و جابجا نشود.
  3. دستگاه را برای سوراخ کاری آماده می‌کنیم.
  4. عملیات سوراخکاری را انجام می‌دهیم.
  5. سپس برقو را به صورت عمود روی قطعه کار قرار می‌دهیم و با نیرو و فشار یکنواخت برقوکاری انجام می‌شود.
  6. قطعه کار را باز نموده و قطر سوراخ را کنترل می‌کنیم.
  7. در نهایت دستگاه و ابزارها را تمیز می‌کنیم.

اصول و نکات فنی برقوکاری

  • تنظیم برقو داخل سوراخ باید بادقت بالا صورت گیرد.
  • میزان نیروی عمودی و نیروی چرخشی باید با هم تناسب داشته باشند و به صورت یکنواخت وارد شوند.
  • قبل از شروع برقوکاری ابتدا اندازه سوراخ و تناسب آن با قطر برقو را بررسی کنید.
  • بهتر است در برقو را درون جعبه‌های چوبی مخصوص قرار دهید تا لبه‌های آن آسیب نبیند.
  • دقت کنید که برقو به صورت کج وارد سوراخ نشود تا کیفیت برقوکاری حفظ شود و به برقو آسیبی وارد نگردد؛ همچنین این موضوع باعث می‌شود حین برقوکاری سروصدای زیاد ایجاد گردد و سوراخ‌ها بزرگتر از اندازه دلخواه باشند.
  • برای ایجاد کیفیت سطح بهتر، برقوکاری سوراخ‌های فلزات سخت را به کمک برقو با شیار مارپیچ انجام دهید.
  • اگر برقوکاری را به صورت دستی انجام می‌دهید، توجه کنید نیرویی که به دسته وارد می‌شود یکسان و یکنواخت باشد.
  • شیب انتهای برقوهای دستی باعث می‌شود برقو به صورت عمود درون سوراخ قرار گیرد.
  • پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه هدایت برقو داخل سوراخ قبل از برقوکاری دقیق‌تر باشد، از گونیای مویی کمک بگیرید.
  • تعداد لبه‌های برقو معمولاً زوج است. البته زاویه این لبه‌ها نسبت به مرکز ممکن است مساوی یا نامساوی باشد. اگر می‌خواهید برقوکاری را روی قطعه کار نرم انجام دهید از برقویی استفاده کنیدکه زاویه مرکزی مساوی دارد. در مقابل اگر این فرایند روی مواد سخت انجام می‌شود برقو با زاویه لبه‌های برنده مختلف مناسب خواهد بود.
  • پلیسه‌گیری پیشانی سوراخ قبل از برقوکاری را با استفاده از برقوی پلیسه‌گیر انجام دهید.
  • حین انجام عمل براده برداری، چرخش برقو باید در جهت لبه برنده باشد.
  • دقت کنید برقو حتماً عمود به کار باشد و هنگام اعمال فشار نیرو نیز به همین صورت وارد برقو شود تا سوراخ انحراف پیدا نکند.

4 معیار برای انتخاب برقوی مناسب 

خب بالاخره رسیدیم به بحث اصلی و مهم مون. حتما میدونید که برای برقوکاری قطعات و فلزات مختلف، باید برقوی متناسب با اون کار رو انتخاب کنیم. در غیر این صورت سطح کار صاف و تمیز تراشیده نخواهد شد یا اینکه مشکلات دیگه ای ممکنه پیش بیاد مثل صدای زیاد و غیره.

  • نوع فلز و متریالی که قطعه کار داره.
  • مقدار براده ای که باید برداشته بشه.
  • در نظر گرفتن قطر و عمق سوراخ.
  • دقت و پرداخت کاری لازم
 
1- نوع فلز

یکی از عوامل مهم در انتخاب مناسب ، نوع و جنس فلزیه که میخایم روش برقوکاری کنیم. جنس فلز ممکنه نرم یا سخت باشه که به طور خلاصه میشه گفت:

  • فلز نرم = برقو ثابت: اگر فلز نرم باشه و به آسانی قابل تراشیدن باشه می تونیم از برقوی ثابت استفاده کنیم.
  • فلز سخت = برقو مقاوم (کاربید): اگر جنس فلز سخت بود و ماشین کاریش مشکل انجام میشد باید برای تراش این فلز نوعی رو انتخاب کنیم که لبه هاش از مقاومت بالایی برخوردار باشه تا به سادگی ساییده نشه. برای این منظور بهترین انتخاب نوع کاربیدیش هست که بسیار مقاوم و سرسخته.
 
2- مقدار براده

مقدار براده ای که هنگام برقوکاری از کار خارج میشه مستقیم به نیروی وارده ، مقاومت و سختی برقو بستگی داره که در این صورت انتخاب مناسب به شرح زیر خواهد بود:

  • براده زیاد = برقو خشن تراش: برای برداشت ماکزیمم براده باید از نوع خشن تراش استفاده کرد که استقامت بالایی داره.
  • پرداخت کاری = برقو مارپیچ ماشینی: زمانی که هدف ما پرداخت کاریه معمولا از نوع مارپیچی ماشینی استفاده می کنیم.
  • براده کم = برقو دستی: برای اندازه کردن سوراخ ها به صورت دقیق به طوری که سطوح ایجاد شده کاملا پرداخت شده و صیقلی بشن و همچنین نیاز به برداشتن مقدار کمی براده باشه از نوع دستیش استفاده می کنیم.
 
3- عمق و قطر سوراخ

انتخاب مناسب با توجه به قطر سوراخ:

در صورتی که قطر برقو ۵ میلی متر باشه اختلاف سوراخ ۰.۱ تا ۰.۲ میلی متر است.

اگر قطر اون از ۶ تا ۲۰ میلی متر باشه مقدار اختلاف اندازه از ۰.۲ تا ۰.۳ میلی متر است.

اگر قطر برقوی ما ۲۱ تا ۵۰ میلی متر باشه اختلاف اندازه از ۰.۳ تا ۰.۵ میلی متر است.

انتخاب ناصحیح و صدای برقوکاری

خوبه که بدونید انتخاب صحیح از ایجاد صدا هنگام برقوکاری هم جلوگیری میکنه. که برای جلوگیری از این مشکل باید نکات زیر رو در نظر بگیریم:

  • مثلا برای برقوکاری یک سوراخ نسبتا بزرگ و کم عمق از نوع کوتاه استفاده کنیم.
  • ایجاد شیار با فواصل نامساوی و نامساوی گرفتن گام.
  • کارکرد آرام و یکنواخت براده برداری.

 

البته این صدا ممکنه دلایل دیگه هم داشته باشه که میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد صدا در اثر ارتعاش ابزار برش یا قطعه کار.
  • صحیح نبستن قطعه کار یا برقو.

سخن پایانی

به فرایندی که با انجام آن سوراخ‌های منظم و با دقت بالا ایجاد می‌شود برقوکاری می‌گویند. برقو ابزاری است که در این عملیات از آن استفاده می‌گردد. این ابزار از لحاظ ساختاری به سه دسته ثابت، متغیر و قابل تنظیم تقسیم می‌شود؛ همچنین از لحاظ نحوه استفاده، برقو شامل دو دسته دستی و ماشینی است. برقوها با توجه به جنسی که دارند برای قطعه کارهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. برقو از جنس HSS، HSSE سرالماس، الماس و PCD تولید می‌گردد. اگر درباره برقوکاری سوالی داشتید، میتوانید از متخصصان ابزار آرسس مشاوره بگیرید. فروشگاه ابزار طاها، عرضه کننده انواع مته کبالت دار، هلدر تراشکاری و الماس تراشکاری می‌باشد. شما می‌توانید قبل از خرید با متخصصان ما صحبت کرده و بهترین ابزار تراشکاری را خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نکاتی در خصوص برقو

به‌طور کل انواع گونه‌های برقو عبارتند از:

  • برقوی الماسی
  • برقوی بازشو
  • برقوی تنظیم‌پذیر
  • برقوی توخالی
  • برقوی جدارتراش
  • برقوی خیاره‌دار
  • برقوی دستی
  • برقوی دنباله‌دار
  • برقوی گشادکُن
  • برقوی ماشینی
  • برقوی ماشینی بازشو
  • برقوی ماشینی خیاره‌دار
  • برقوی ماشینی سنگین
  • برقوی ماشینی گلبرگی
  • برقوی مخروطی
  • برقوی مخروطی مورس

توجه توجه

به علت نوسانات قیمت در بازار لطفا قبل از خرید، کالای مورد نظر خود را استعلام بگیرید، در غیر اینصورت در صورت مغایرت با شما تماس گرفته خواهد شد. لازم به ذکر است در صورت درخواست مرجوع شدن سفارش 10 درصد از مبلغ کل کسر می گردد.