ابزار تراش طاها

پشتیبانی 9 الی 21

41 88 566 0993

قلاویز چیست؟

قلاویز ابزاری پرکاربرد در صنایع مختلف است که به وسیله ی آن می توان داخل سوراخ ها را رزوه کرد.قلاویز دارای دندانه هایی با زاویه های 55 ویا 60 درجه است.فرایند تراشیدن با قلاویز را قلاویزکاری می گویند.قلاویز ها در انواع مدل متریک، اینچی، راست گرد و چپ گرد تولید می شوند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند و با توجه به نوع کار انتخاب می شود.انتخاب اینکه از چه نوع قلاویزی استفاده کنید به عوامل زیادی از جمله زمان و تعداد بستگی دارد . به عنوان مثال اگر بخواهید تعداد زیادی قطعه را قلاویز کنید استفاده از قلاویز ماشینی منطقی تر است. اگر قصد خرید قلاویز را دارید در ادامه با برسی تخصصی و راهنمای خرید ابزار طاها همراه باشید.

انواع قلاویز

قلاویز دستی و ماشینی

در واقع قلاویز‌های ماشینی مدل تکامل یافته قلاویز‌های دستی یا همان قلاویز های سه‌تایی هستند که امروزه کاربرد بیشتری پیدا کرده اند. اگر با قلاویز‌های دستی کار کرده باشید حتما می‌دانید که برای قلاویز کردن یک سوراخ به سه مرحله قلاویز زدن نیاز است.

این سه قلاویز که به نام های پیش رو، میان رو و پس رو معروف هستند طی سه مرحله رزوه مورد نظر را ایجاد می کنند. به این صورت که ابتدا با استفاده از قلاویز پیش رو، مقدار کمی براده برداری انجام می‌شود و شکل اولیه رزوه‌ها ایجاد می‌شود.

در مرحله‌ی بعد، قلاویز میان رو مقدار بیشتری براده برداری می کند و تا حدودی رزوه‌ها را شکل می‌دهد.

در مرحله آخر هم با استفاده از قلاویز پس رو، براده برداری نهایی انجام شده و سوراخ مورد نظر آماده‌ی بستن پیچ است.

قلاویز دستی

اما در قلاویز‌های ماشینی یا همان قلاویز‌های تکی، به دلیل ساختاری که دارند دیگر نیازی نیست تا در چند مرحله رزوه مورد نظر را ایجاد کنید. به کمک این نوع از قلاویز‌ها تنها در یک مرحله عمل قلاویز کاری انجام می گیرد.

در واقع دلیل نام گذاری آنها با عنوان ماشینی همین موضوع است چرا که به راحتی می توانید آن را بر روی دستگاه‌های مختلف مانند دریل و دستگاه تراش ببندید و سوراخ مورد نظر را قلاویز کنید.

مهمترین ویژگی قلاویز‌های ماشینی که آنها را از نوع دستی آن متمایز می‌سازد، بالا بردن سرعت است چرا که دیگر نیازی به تعویض قلاویز در سه مرحله نخواهید داشت.این موضوع برای افرادی که نیاز به قلاویز کردن تیراژ بالایی از قطعات را دارند بسیار مهم است.

نکته: قلاویز کاری دستی به وسیله دسته قلاویز و نیروی دست انجام می شود. اما قلاویز کاری با ماشین، گشتاور مورد نیاز به وسیله ماشین قلاویز یا دستگاه های مشابه دیگر ایجاد می شود.

قلاویز ماشینی
قلاویز راست و چپ:

قلاویز ها با توجه به جهت چرخش به دو دسته ، راست ( جهت عقربه های ساعت ) و چپ ( خلاف جهت عقربه های ساعت ) تقسیم می شوند. عمدتا پیچ ها در جهت عقربه های ساعت سفت می شوند به همین دلیل بیشتر قلاویز ها راست گرد هستند.در صورتی که پیچ به دلیل چرخش شل شود از قلاویز های چپ گرد برای جلوگیری از شل شدن استفاده می کنند ، به عنوان مثال در دستگاه های سنگ زنی ، تیغه اره های مدور یا برای نگه داشتن پدال دوچرخه از پیچ های چپ گرد استفاده می شود.

قلاویز مستقیم و مارپیچ:

شیاری که به موازات طول قلاویز ما بین رزوه های آن وجود دارد برای جمع آوری براده ها است ، دو نوع شیار وجود دارد ، مستقیم و مارپیچ.

برای سوراخ هایی که انتهای آن باز است از قلاویز های مستقیم استفاده می شود زیرا براده ها خرد می شوند و از انتهای سوارخ خارج می شوند ، اما در مورد سوراخ هایی که انتهای آن بسته است بهتر از قلاویز های مارپیچ استفاده شود که براده ها بر خلاف چرخش قلاویز از ابتدای سوراخ خارج می شود.

این مورد شامل قلاویز های دستی نمی شود و قلاویز های دستی تماما مستقیم هستند.

قلاویز ها در استاندارد های مشخص (ISO) تولید می شوند. این استاندارد ها قطر ، زاویه دنده ، گام ، دنباله و ظرفیت تحمل قلاویز را شامل می شود.

قلاویز متریک(M) = گام استاندارد (درشت)

این استاندارد یک سیستم اروپایی است که بیشترین استفاده را دارد.

قلاویزMF = متریک دنده ریز

قلاویز های متریک دنده ریز گام ریزتری نسبت به متریک دارند.

قلاویزBSW = استاندارد انگلیسی

این استاندارد بر اساس سیستم اندازه گیری انگلیسی بوده و بر حسب اینچ بیان می شود.

قلاویزUNC = استاندارد اینچ امریکایی

استاندارد آمریکایی قلاویز است که برحسب اینچ بیان می شود و به اصطلاح به آن قلاویز کامپیوتری نیز می گویند.

قلاویزUNF = دنده ریز اینچی

این استاندارد معادل دنده ریز اما بر حسب اینچ بوده و از گام متفاوتی با UNC برخوردار است.

قلاویزG = لوله

این استاندارد به نام قلاویز لوله معروف بوده و بر حسب اینچ بیان می شود.

نکات مهم به هنگام رزوه تراشی و قلاویز کاری

  • در هر دور که ابزار به‌طرف راست می‌چرخد نیم دور آن را به‌طرف چپ می‌گردانند تا براده‌های جداشده از بین لبه‌های بُرنده آزاد گردد.
  • اِعمال نیروی زیاد باعث شکستن ابزار، خراب‌شدن قطعه کار و ناصاف شدن دنده‌ها می‌شود.
  • در موقع دنده‌کردن قطعات فولادی، بهتر است روغن به ابزار بزنند.
  • برای دنده‌کردن قطعات آلومینیمی، زدن نفت بهتر است.
  • برای دنده‌کردن برنج یا چدن، نباید هیچ‌گونه روغن به‌کار برد. (فقط در ابعاد کوچک)

 

نکته: باید قبل از قلاویزکاری از جداول استاندارد قطر مته جهت سوراخ‌کاری را پیدا کرد.

انتخاب مته براي قلاويز كاري

انتخاب صحيح مته از نظر اندازه، اهمیت زیادی دارد چرا که قبل از شروع قلاويز كردن، بايد قطعه مورد نظر سوراخ گردد. قطر سوراخ باید كمتر از قطر قلاويز باشد. در صورتی که قطر سوراخ كوچك باشد، قلاويز در داخل كارگير كرده و ممکن است آسیب ببیند. چنانچه سایز سوراخ نسبتا بزرگ باشد، دندانه‎هاي پيچ در داخل كار كامل نشده و در نتيجه پيچ و مهره بسيار لق می‏شوند. در زمان قلاويز كاري بايد براي انتخاب مته به جدول منبع مراجعه كرده و مته مورد نظر را انتخاب کرد. در غیر اين صورت مته مورد نظر يا كوچك يا بزرگ می‏شود که مشکلات فوق الذکر رخ می‏دهد.

روغنكاري

در حین قلاويزكاري، باید فلزات آهني و غير آهني و يا انواع فولاد، روغنكاري شوند. این کار علاوه بر بالا رفتن سرعت کار، طول عمر قطعات را نیز افزایش می‏دهد. در صورتی که روغن کاری انجام نشود، قلاويز در كار گرم شده و باعث شكستن آن می‏شود.

روش قلاويز كاري

براي روش قلاويز كاري ابتدا كار را به گيره روميزي محكم ببنديد و سعي كنيد قطعه كار كاملا بصورت عمودي قرار گيرد. بعد از بستن كار بطور صحيح در داخل گيره قلاويز شماره 1 را انتخاب كرده و انتهاي چهارگوش آن را داخل دسته قلاويز قرار داده و سپس آن را محكم كنيد.

در قلاويزهاي كوچك از دسته قلاويز به شکل T  فشنگي استفاده می‏شود در حالی که در قلاويز‎هاي بزرگ، دسته قلاويز متغير است. که توصیه می‏شود در زمان کار با هر دو نوع قلاویز، دسته قلاويز را بطور محكم در دست راست بگیرید و سر قلاويز را روي سوراخ قطعه كار بطور عمود قرار دهيد. سپس قلاويز را يك دور كامل چرخانده و با فشار پيوسته و يكنواخت، به سمت پايين قلاويز هدايت کنید. با توقف این عمل می‏توانید قلاويز را مشاهده کنید که بشکل عمود بر سطح كار وارد شده باشد. در صورتی که قلاويز عمود بر كار و مستقیم باشد، دسته قلاويز را محكم و مستقيم گرفته و منظم و يكنواخت آنرا يك دور ديگر حرکت دهید. حال اگر قلاويز نسبت به كار عمود نيست، باید آنرا از كار خارج كرده و مجددا آن را در كار تنظیم نمایید بطوری که بشکل مستقیم قرار بگیرد.

خارج نمودن قلاويز شكسته از كار

گاهی در اثر كوچك بودن قطر سوراخ براي قلاويز كاري، ممکن است قلاويز در كار گير كند و در اثر بي احتياطي بشكند چرا که كه قلاويز‎ها ظریف بوده و استقامت زیادی ندارند. در این صورت باید قلاویز شکسته را بوسيله قلاويز كش از كار خارج كرده و یا به وسيله چكش و قلم دم باريك اين عمل  را انجام دهید. همچنین می‏توان به وسيله سوزن خط كش مغناطيس هم این کار را انجام داد.

تيز كردن قلاويزها

قلاويز در اثر كار مداوم ممكن است كند شده و به سادگي دچار صدمه شود. در این صورت باید قلاویز را بررسی نمایید و اگر  لبه‎هاي برش قلاويز تيز نباشد، آن را با انبر برگردانده و قلاويز ديگري را جایگزین کنید. همچنین می‏توانید  آن را مجددا تيز تیز کرده و استفاده نمایید. لبه‎هاي، برش قلاويز بوسيله سنگ ابزار تيز كني تيز می‏شوند. در زمان تيز كردن قلاويز، دقت شود كه لبه دندانه بطور كامل تيز شود. تمام لبه ‎هاي برش بايد بطور شده و ارتفاع آنها يكي باشد. در صورتی که تمام لبه‎ها ارتفاع یکسان نداشته باشند، باید بعضي از دندانه‎های براده را برداشته و آنها را یکسان کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

توجه توجه

به علت نوسانات قیمت در بازار لطفا قبل از خرید، کالای مورد نظر خود را استعلام بگیرید، در غیر اینصورت در صورت مغایرت با شما تماس گرفته خواهد شد. لازم به ذکر است در صورت درخواست مرجوع شدن سفارش 10 درصد از مبلغ کل کسر می گردد.